Tips för hemmasnickaren

Som så många andra hantverkare så är mitt jobb delvis också min hobby. Jag har en liten verkstad hemma och har alltid något litet projekt på gång. Särskilt gillar jag finsnickeri. För att hålla på med finsnickeri behöver man ju inte vara hantverkare till yrket. Jag känner många hemmasnickare som gör något helt annat till vardags. Jag tror att i dagens samhälle där så många arbetar med abstrakta saker så fyller hobbies där man gör något konkret en viktig funktion. Här kommer lite tips när det gäller finsnickeri på hobbynivå.

1. Att samla på sig kunskap kring att arbeta i trä är aldrig dåligt. Det behöver inte betyda att man måste göra det till sin huvudsakliga hobby. Men finsnickeri är roligt och har man väl börjat är det svårt att sluta, särskilt när man dessutom blir bättre och bättre.

2. Hitta inspiration. Inspiration är den verkliga drivkraften bakom ett projekt. Det är också det som gör det roligt. Jag brukar hitta massor med inspiration till mina projekt på Pinterest. Jag följer dessutom en del snickare på Youtube som lägger upp sina projekt där. Instagram är också bra. Tyvärr gick min mobil sönder nyligen och jag lider av en del abstinens. Om bara de gick att laga lika lätt som andra saker.

3. Använd rätt verktyg. De flesta hemmasnickrare nöjer sig med att använda en vanlig handsåg, men om du ska ta steget vidare, utveckla din hobby och få bättre resultat så är det värt att investera i bra verktyg. En kontursåg, en bordssåg, en bra slipmaskin, en svarv och en bra borr till exempel. Det beror visserligen på vilken inriktning du har på ditt snickeri.

4. Slarva inte i början av ett projekt.

5. Arbeta kontinuerligt med ett projekt och gör det när du har tid. Det finns inget värre än att göra ett projekt unders stress eller att påbörja det för att sedan inte kunna fullfölja det. När jag gör det brukar det sluta med att projektet inte blir klart. Det är liksom svårt att hitta farten igen, efter att man har tappat den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

16 + nio =